Van trainer naar team van trainers: Holland Innovative breidt competentieteam projectmanagement uit

Holland Innovative heeft zijn trainersteam voor de Masterclasses over projectmanagement flink versterkt. Met hun diverse achtergronden en complementaire expertises heeft HI altijd een antwoord op elke competentievraag. Gezamenlijk spart het vijftal continu over verbeteringen in het lesprogramma.

Hoe creëer je de beste masterclass voor projectmanagers? Zet een aantal doorgewinterde projectmanagers bij elkaar en laat hen de invulling van de training verzorgen. Met hun brede kennis en jarenlange ervaring zijn zij de uitgelezen kandidaten om hun beginnende vakgenoten op weg te helpen, en om meer ervaren projectmanagers de fijne kneepjes van het vak te leren.

Dat is precies de aanpak die Holland Innovative heeft gekozen voor de serie masterclasses die het aanbiedt rondom projectmanagement. De drijvende krachten achter het trainingsprogramma zijn Karel Kalma, wetenschappelijk directeur voor de competentie projectmanagement binnen HI, en Wim Schouten, senior projectmanager bij de Eindhovense organisatie. Karel vertelt: “Begin dit jaar zijn we van start gegaan om het team van trainers uit te bouwen zodat we met meer ervaren projectmanagers de Masterclass kunnen invullen en diversifiëren.”

Inmiddels staat er een sterk vijfkoppig team. Naast Karel en Wim zijn dat Martijn Dekker, Edo Riemersma en John Kempeneers. “Met z’n allen dekken we het complete domein van projectmanagement af, met ervaring in meerdere industrieën”, zegt Karel. “Allemaal kunnen we de Masterclass geven maar momenteel ligt het zwaartepunt nog wel bij Wim en mij, puur omwille van de beschikbaarheid.”

Blue Purple Gradient Technology Startup Our Team Instagram Story (1)

Klaar om je Project Management kennis te verdiepen? Klik hier voor meer informatie over de PM Masterclass.

Martijn en Edo

Karel stelt zijn team graag voor. "Martijn heeft veel ervaring in het leiden van start-ups en scale-ups. Hij weet precies hoe je door lean en agile projectmanagement een organisatie effectief maakt. Ook heeft hij veel ervaring met executive management en innovatieprojecten. Verder heeft hij intensief gewerkt aan en in subsidietrajecten. Laatst stond hij bijvoorbeeld voor een groep met mensen vanuit hogescholen. De gesubsidieerde projecten die zij draaien, zijn heel anders dan een doorsnee hightechproject. Martijn heeft daarom extra tijd gestoken in hoe je een subsidieproject managet wat voor veel interactie zorgde. We proberen altijd in te spelen op de specifieke behoeftes in de groep. Het veelvuldig gebruiken van actuele of recente praktijkvoorbeelden wordt door de cursisten expliciet gewaardeerd"

"Edo heeft veel ervaring in het opzetten van agile en scrum. Hij is Scrum en SAFe-gecertificeerd en heeft binnen bedrijven hele afdelingen getransformeerd op basis van het Scaled Agile Framework", vertelt Karel. Edo is behalve bij de Masterclass ook zeer nauw betrokken bij de Embrace Change: Agile & Lean Workshop van Holland Innovative. "Veel bedrijven denken erover om meer agile te gaan werken, maar niet voor alle organisaties past die methode. Hoe weet je nou of het voor jouw situatie de juiste keus is? Daarvoor moet je uiteraard eerste weten van agile inhoudt. Samen met Edo hebben we daarom een workshop ontwikkeld die zich juist op dat punt richt. Het geeft een algemeen overzicht van verandermanagement, met de nadruk op agile. Wat kun je ermee? Werkt het ook voor niet-softwareprojecten? Agile heeft veel voordelen maar het brengt ook beperkingen met zich mee. Tijdens de workshop krijgen geïnteresseerden in een dag een compleet overzicht van wat er mogelijk is en of het past in hun organisatie. Soms blijkt de manier van werken helemaal niet geschikt, of slechts deels, en kun je beter zoeken naar de balans voordat je je hele bedrijf op z’n kop zet."

Wim, John en Karel

Wim heeft zijn sporen verdiend in de medische technologie. “Hij is zowel resultaat- als mensgericht, en heeft een coachende stijl van werken”, vindt Karel. “Naast zijn rol als projectmanager en trainer is hij ook coach omdat hij ervan houdt te luisteren, support te geven en om te gaan met professionals. Het menselijke aspect en de communicatie, daar ligt zijn kracht.”

Het nieuwste teamlid is John Kempeneers. “Hij was eerder al betrokken bij HI-trainingen en is nu weer terug”, zegt Karel. “John is heel pragmatisch en een uitstekende coach. Hij is ook sterk in het bouwen van een team.”

Karel zelf heeft zijn projectmanagementsporen ook ruimschoots verdiend, met name in de automotive. Hij werkt tien jaar in Duitsland bij onder meer ZF, het Formule 1-team van Toyota en Ford, daarna in Nederland bij DAF Trucks, Inalfa, Maxi-Cosi en ASML. “Ik kwam tot de conclusie dat ik mijn kennis over projectmanagement graag wilden delen”, vertelt Karel. “Niet binnen een bedrijf, maar op een onafhankelijke manier. Zo ben ik bij Holland Innovative terechtgekomen.” Daar is hij programmamanager bij een externe klant, trainer en wetenschappelijk directeur voor projectmanagement zodat die competentie continu wordt verbeterd en gedeeld.

Nieuwsgierig hoe een Project Manager van Holland Innovative je kan helpen je project naar een hoger niveau te tillen? Klik hier voor een vrijblijvend gesprek.

Kruisbestuiving

De kracht van het huidige team is dat alle trainers iets unieks inbrengen. “We hebben een breed scala aan competenties”, vindt Karel. “We gaan bij elkaar in de klas zitten zodat we van elkaar kunnen leren en om directe feedback te kunnen geven. Zo helpen we elkaar verder, ook omdat we elkaar kunnen bijstaan tijdens een training als er vragen zijn waarop de een net wat dieper antwoord kan geven dan de andere.”

Die kruisbestuiving is heel belangrijk voor de kwaliteit van de Masterclass. Dat wordt nog eens versterkt door het brede werkveld waarin Holland Innovative zijn projectmanagers heeft gedetacheerd; van hightech en medtech, tot machinebouw en consumer goods. “Overal pikken we dingen mee”, legt Karel uit. “Van onze projectmanagers in het veld en van onze door de wol geverfde trainers.”

 036

PM Masterclass 2.0

Deze zomer zat het trainersteam bij elkaar om de PM Masterclass een update te geven. Sterk gebaseerd op het HI-boek ‘De Complete Projectmanager’ versnelde en versterkte het vijftal de masterclass nog verder. “We dragen dan allemaal vanuit onze eigen expertise ons steentje bij”, vertelt Karel. Met Wim als motor heeft de tweede dag van de Masterclass - die grotendeels in het teken van leiderschap staat – nieuwe aandachtspunten gekregen. “We werken tegenwoordig heel veel in Teams of Zoom, of werken hybride. Als projectmanager moet je je daaraan aanpassen. Ook hebben we een stuk toegevoegd over de vele verschillende culturen die je tegenwoordig vaak in een projectteam tegenkomt. Sowieso is de communicatie in Nederland vrij speciaal, maar ook in andere landen gaat het niet allemaal hetzelfde. Ik heb gewerkt met mensen uit China en de VS, en alles ertussen; dat is een wereld van verschil. Projectmanagers moeten zich bewust zijn van het feit dat iedereen op een andere manier communiceert. Die bagage geven we nu ook mee.”

In de PM Masterclass 2.0 is ook meer aandacht voor agile. “Martijn en Edo hebben daar het meest ervaring mee, maar ook de andere trainers hebben vanuit hun eigen ervaring een duit in het zakje gedaan”, zegt Karel.

Een andere aanpassing is dat er in de Masterclass meer aandacht is voor verandermanagement. “Niets is immers zo onderhevig aan wijzigingen als een plan”, lacht Karel. “Je moet daarin je weg vinden. Tegenwoordig zijn er bijvoorbeeld veel uitdagingen in de supply chain. Hoe ga je daarmee om? Ik merk het zelf in de praktijk dat het ieder dag puzzelen is wat er wel en wat er niet kan. Time to market is bij veel bedrijven een issue van alle tijden, maar hoe zorg je er nou voor dat je ondanks alle veranderingen de concurrentie voorblijft en als eerste op de markt bent? Dat zul je in je plan robuust moeten aanvliegen. Wellicht is het verstandig om met een minimal viable product snel de markt op te gaan en nog een aantal verbeteringen in de pocket te hebben. Ook dat behandelen we nu in de Masterclass.”

“Last but not least, zijn we met onze brede ervaring en diverse team in staat om onze PM Masterclass veel klantspecifiek aan te bieden”, stelt Karel. “Op basis van de klantvraag bepalen we welke trainer het beste past, juist vanwege de specifieke klantbehoefte en de achtergrond en ervaring van onze trainers. Met een groeiend team kunnen we zelfs meer versnellen voor de toekomst.”

Dit resulteert ook in nieuwe producten die in onze volgende blog worden uitgelegd:

  • Project management Foundation & Kickstart (1 dag)
  • Project management Practitioner Booster (2 dagen)
  • Advanced Leadership Program (6 dagen)
  • Embrace Change: Agile & Lean (1 dag)
  • Leadership in product innovation (4 dagen)

Meer weten? Maak een vrijblijvende afspraak met een specialist:

Stel een vraag aan onze specialist

Lees hier meer over hoe Holland Innovative de volgende stap neemt in Project Management om onze klanten beter te helpen.