Project omschrijving

Flora Fluids, natuurlijk planten melken

Zoals de naam Flora Fluids al suggereert, zijn het de sappen in de plant waarvoor het bedrijf zich interesseert. Plantsappen bevatten namelijk diverse stoffen die kunnen worden gebruikt in cosmetica, levensmiddelen, diervoeders en in medische producten.

De huidige technieken om waardevolle stoffen uit planten te extraheren zijn duur, inefficiënt, creëren veel afvalproducten of zullen de plant (gedeeltelijk) vernietigen. Het (opnieuw) opkweken van nieuwe planten is een tijdrovend en kostbaar proces. Vergelijk het met het bouwen van een fabriek, laat hem een week draaien, vernietig hem en begin van voor af aan. Flora Fluids werkt aan een constructieve oplossing waarbij de plant behouden wordt terwijl tegelijkertijd zoveel mogelijk plantsappen gewonnen kunnen worden. Het jonge bedrijf is in staat om de natuurlijke ingrediënten uit planten te halen zonder de plant te beschadigen. Dit betekent dat de plant meerdere keren kan worden gebruikt om natuurlijke ingrediënten te winnen in tegenstelling tot de conventionele methoden.

Door gebruik te maken van Electro Hydro Dynamic Atomization (EHDA) – ook bekend als electrospraying – worden natuurlijke ingrediënten direct “gemolken” uit planten. De plant blijft in leven en kan na herstel opnieuw worden gebruikt. Het principe van electrospraying is gebaseerd op een verschijnsel uit de natuur: onweer. Door de plant tijdelijk bloot te stellen aan een niet-schadelijk sterk electrisch geladen veld openen de huidmondjes zich en kunnen mini-druppels etherische oliën gewonnen worden.

Het ontwikkelen van deze extractie methoden is uitdagend. Het grote aantal factoren dat van invloed is maakt het voor Flora Fluids moeilijk om grip te krijgen op het totale proces. Holland Innovative helpt bij het in kaart brengen van de meest kritische parameters en met behulp van Six Sigma is Flora Fluids inmiddels in staat om met een aantal parameters te kunnen sturen op een gewenst resultaat. En misschien nog wel belangrijker, het bedrijf is nu in staat om dit op een betrouwbare manier te kunnen meten, waarmee Flora Fluids heeft bewezen dat de techniek werkt. Op dit moment werkt het samen met Holland Innovative aan het verhogen van de op opbrengst om de rentabiliteit te vergroten.

Electro Hydro Dynamic Atomization (EHDA)