Holland Innovative wil de high-tech maakindustrie wakker schudden: "Er is te vaak een ramp nodig om te beseffen hoe belangrijk reliability is"

Het zit diep van binnen, in elke mens: we gaan ons pas echt zorgen maken over de meeste risico’s als het al te laat is om je erop voor te bereiden. Zo gaat het ook met de reliability van je producten. Pas als er een grote terugroepactie nodig is vanwege terechte klachten van je klanten, daalt het besef in dat er beter vooraf wat extra stappen gezet hadden kunnen worden.

De op innovatie gerichte hightech maakindustrie heeft afgelopen jaren voor opmerkelijke vooruitgang gezorgd op verschillende gebieden; van kunstmatige intelligentie tot hernieuwbare energiebronnen. Naarmate producten en systemen complexer worden, is reliability echter een belangrijk punt van zorg geworden. In de huidige duurzame omgeving moeten we ervoor zorgen dat onze producten en systemen niet alleen geavanceerd, maar ook betrouwbaar en duurzaam zijn, en daarmee duurzame en betrouwbare producten en systemen creëren.

Reliability - ofwel de betrouwbaarheid op lange termijn - is helaas een ondergeschoven kindje in veel bedrijven. “Zolang er geen al te grote onderbrekingen zijn in onze processen, vinden we het blijkbaar allemaal wel goed.” En juist daarom heeft Holland Innovative de taak opgevat om de industrie wakker te schudden, zegt Elly van den Bliek, Competence Lead Reliability & RCA en senior Reliability Specialist bij Holland Innovative. “We willen iedereen die actief is rond reliability - of dat eigenlijk zou moeten willen zijn - constant op de hoogte brengen van en betrekken bij de laatste trends en ontwikkelingen.”

 

Duurzaamheid

Volgens Van den Bliek moeten we ook prioriteit geven aan duurzaamheid, door rekening te houden met het langetermijneffect van onze producten op het milieu. Niet alleen door vooraf te investeren in een langere levensduur van producten en het gebruik van materialen met een lage CO2-afdruk, maar ook door reparatie, opknappen en hergebruik van producten te vergemakkelijken en zo hun levensduur te verlengen en duurzamere producten en systemen te creëren.

Van den Bliek ziet daarbij twee rollen weggelegd voor HI: aan de ene kant als vraagbaak en kenniscentrum - “dankzij de expertise van onze medewerkers zijn wij de thought leaders op dit terrein” - maar tegelijk ook als de partij die kan helpen bij de uitvoering. “Natuurlijk zit er ook een commercieel belang voor ons aan vast. Onze projectmanagers en reliability specialisten kunnen bedrijven concreet helpen met hun reliability uitdagingen en met onze trainingen ondersteunen we diezelfde bedrijven met hun interne kennisontwikkeling.”

Het vakgebied is volop in ontwikkeling, merkt van den Bliek. “Voor veel bedrijven is het nog iets nieuws, ze zoeken naar de mogelijkheden, successen en hoe reliability succesvol te implementeren in hun organisatie. Bij al onze activiteiten merken we dat er bij hen grote behoefte is om aansluiting te vinden bij de mensen en bedrijven die op dit vlak al wat verder zijn. En dan gaat het zowel om de basis als om de nieuwste ontwikkelingen, zoals de toenemende mogelijkheden van competenties op het gebied van data science en AI, root cause analysis en systems engineering. Het gaat om een integrale aanpak in samenwerking met alle stakeholders: als er iets is dat ons vak de komende jaren gaat beïnvloeden en naar het volgende niveau gaat brengen, dan is dat het wel.”

 

Tevreden met een ‘‘innovatief’ product?

Een product dat na een paar keer gebruik kapot gaat, is immers niet duurzaam. Nu producten en systemen steeds complexer worden, is het essentieel om alle risico's in overweging te nemen. Zoals we in het recente nieuws hebben gezien, kunnen zelfs de grootste spelers in de technologie-industrie last hebben van betrouwbaarheidsproblemen.

“Neem bijvoorbeeld de recente problemen met vluchten die werden geannuleerd omdat er geen functionerende vliegtuigen beschikbaar waren. Gebrek aan reserveonderdelen, lange aanlooptijd om vliegtuigen aan te passen en gedeeltelijk te herbouwen voor een nieuwe, duurzamere omgeving en toepassing, defecte motoren en cruciale onderdelen in het vliegtuig - het leidde allemaal tot vertraagde of zelfs geannuleerde vluchten. Met als gevolg niet alleen frustratie bij mensen, maar ook verstoord vervoer van kritieke goederen zoals medicijnen, voedsel en water, bouwmaterialen naar kwetsbare gebieden, wereldwijd. Zo blijkt maar weer dat zelfs de meest geavanceerde en verfijnde technologie soms kan falen.”

Maar niet alleen high-tech innovatieve producten en systemen lopen het risico van betrouwbaarheidsproblemen. Met de opkomst van elektrische aandrijving in de mobiliteit en de daarmee gepaard gaande complexiteit van mondiale vraag en aanbod van energie, zien we steeds meer meldingen van defecte autoaccu's, lage beschikbaarheid van oplaadsystemen en andere betrouwbaarheids- en beschikbaarheidsproblemen. “En soms komen we onbedoeld in ernstige situaties terecht, zoals een zelfrijdende auto die een wilde rit maakt of software in onze auto's die spontaan ramen opent en sluit.”

Het toenemend gebruik van duurzame energiebronnen maakt het complexer, maar biedt ook kansen om gebruik te maken van systeemtechniek, een integrale benadering om een hoge betrouwbaarheid en duurzaamheid, een grotere beschikbaarheid en levensduur te garanderen, en ervoor te zorgen dat ons milieu veilig en duurzaam blijft.

 

Topprioriteit

“Laten we eerlijk zijn”, besluit Elly van den Bliek. “We willen allemaal de nieuwste en beste producten en systemen, maar tegen welke prijs? Het is hoog tijd om naast innovatieve 'flashy' functies ook betrouwbaarheid prioriteit te geven en ervoor te zorgen dat de producten die we gebruiken veilig, betrouwbaar en duurzaam zijn. Laten we dus allemaal even stilstaan bij het belang van reliability en ervoor zorgen dat onze hoogtechnologische producten tegen hun taak opgewassen zijn. Kortom, reliability moet een topprioriteit zijn in de hightechindustrie. Zoals het beroemde gezegde luidt: ‘Better safe than sorry’.”

 

Bekijk onze reliability trainingen hier, dit najaar start weer de basis RF1 Life Data Analysis and Reliability Testing

Meer weten? Maak hier een kennismakingafspraak rondom Reliability