Creëer daadkracht met trainingen of project- en interim-management

Stel: u leidt een nieuw project. U introduceert een vooruitstrevend idee of andere werkwijze. Of u brengt op een andere manier een verandering in uw organisatie teweeg. Dan is de kans groot dat u op weerstand stuit. Wim Schouten, senior projectmanager bij Holland Innovative, weet er alles van: “Er zijn veel elementen die een positieve verandering binnen een organisatie tegenwerken. Met een projectmanager of leiderschap- en projectmanagementtraining van Holland Innovative doorbreekt u deze trend binnen uw team.”

Leiderschap en projectmanagement

Goed leiderschap in product- en procesontwikkeling en projectmanagement versterkt de implementatiekracht van organisaties. Wim: “Leiderschap tonen en projecten managen lijken twee verschillende dingen, maar raken steeds meer met elkaar verweven. Beide dragen bij aan de succesvolle implementatie van een project. Door leiderschap te tonen, laat je zien dat je weet waar de organisatie heengaat. Daardoor bied je duidelijkheid. Het is een belangrijke eigenschap voor het hele team. Bij projectmanagement beheers je het project. De focus ligt daarbij vooral op het hier en nu. Het doel is om het project succesvol af te ronden. Om dat te bereiken, schakelt een projectmanager situationeel tussen de verschillende afdelingen.”

Project- en interim-management door Holland Innovative

De trainers en project- of interimmanagers van Holland Innovative brengen de twee disciplines samen. Wim: “Als projectmanager ga ik coachend te werk. Daarbij kijk ik goed naar de verhoudingen binnen een team. Een aanleiding voor weerstand bevindt zich immers vaak in de relationele sfeer. Ik haal veel voordeel uit mijn externe positie omdat ik alles bekijk met een frisse blik en het welbekende vreemde-ogen-effect in mijn voordeel werkt. Daarnaast komt een project- of interimmanager expliciet voor het resultaat en spelen er veel minder hiërarchische belangen, zoals een beoordeling.” Wim gaat verder: “Als projectmanager sta ik tijdelijk aan het roer. Op die manier help ik overzicht te bewaren, ook in een periode van stress en tijdsdruk. Want grip op een project is de sleutel tot succes. In mijn functie als projectmanager reflecteer ik op het gedrag en persoonlijkheden binnen het team, en pas ik mijn managementstijl aan het team aan.”

Trainingen in leiderschap en projectmanagement

De trainingen in leiderschap, gedrag en projectmanagement hebben een ander belangrijk doel: ineffectief gedrag omzetten in duurzaam effectief gedrag. De trainingen zijn altijd afgestemd op de klantbehoefte en een business case. Daarna passen de deelnemers de kennis zelf toe in de praktijk. In de trainingen streeft Wim naar een duidelijk en meetbaar resultaat. Hij stelt leerdoelen vooraf vast. “Samen met de deelnemers maak ik leerdoelen concreet. We evalueren gedrag voordat de training begint en geven het een cijfer. Met een mix van actuele cases, effectieve technieken en coaching begeleid ik de deelnemers. De benadering verschilt per deelnemer, het is maatwerk. Iedereen heeft binnen een project immers een andere rol.”

Handelen vanuit vrijheid of angst

Er zijn verschillende redenen om te kiezen voor een project- of interimmanager. Of om aan de slag te gaan met een training leiderschap, gedrag of projectmanagement. Wim: “Er is altijd een aanleiding. Denk aan een project dat niet loopt zoals het zou moeten lopen. De oorzaken hiervoor kunnen wel verschillen. Zo zie ik veel ingesleten cultuurrollen. Als dan een nieuw management aantreedt met een andere werkwijze, steekt verzet al snel de kop op. In grote organisaties waart vaak een hokjesgeest, ingegeven door het verleden. Doordat een project verschillende afdelingen doorkruist, staan de verhoudingen tussen de afdelingen meteen op scherp. De vraag is dan hoe je het te ontwikkelen product zo soepel mogelijk door alle afdelingen loodst, zonder bepaalde collega’s in een benarde situatie te brengen. Het komt ook voor dat er een angst- en afrekencultuur heerst. Vrij denken wordt dan niet gestimuleerd, waardoor innovaties uitblijven.”

Ook voor uw organisatie

Elke organisatie heeft baat bij een training, een projectmanager of een frisse interim-blik, volgens Wim: “In een grote organisatie kom ik veel ingesleten patronen tegen. Oude manieren van denken en doen, die een positieve verandering in de weg kunnen staan. In een kleine organisatie zijn de lijnen korter, waardoor een onderling geschil vaak persoonlijk wordt. Een start-up is juist een onbeschreven blad. Daar kijken we tijdens een training veel meer naar een logische functie-indeling binnen de organisatie. En staan we stil bij vragen als: ‘wat is een project?’ en ‘hoe doe ik een project?’.”

Iedereen doet mee

Als projectmanager en trainer betrekt Wim altijd het hele team. “Op die manier leer je meer over de werkzaamheden en verantwoordelijkheden van collega’s. Sterker nog: je leert elkaars pijn te begrijpen. Met vernieuwde afspraken en meer begrip kan het project dan weer verder.” Ook inzicht krijgen in het werk van collega’s is erg belangrijk. Wim: “Projectmanagement is en blijft mensenwerk. En in een mensenorganisatie lopen dingen soms anders dan gepland. Dat komt niet door de planning zelf. Daar is vaak uitvoerig over nagedacht. Het gaat mis door menselijk ‘gedoe’, bijvoorbeeld als eindgebruikers onvoldoende worden betrokken tijdens het project. Als deze hobbels uit de weg zijn, is de weg naar een goedlopend project vrij.”

Meer informatie

Heeft u in interesse in een projectmanager, coaching on-the-job of één van de leiderschaps- en projectmanagementtrainingen van Holland Innovative?


Contact us