HI-PP7 Opleiding Failure Mode & Effects Analysis

Identificeer en beperk uw risico’s in uw productcreatieproces | 4 dagen

Tijdens de opleiding Failure Mode & Effects Analysis leert u hoe u risicoanalyses kunt faciliteren en uitvoeren. De FMEA is een analyse tool om de verschillende mogelijke risico’s in een proces in kaart te brengen. Tijd wordt verkort om de hoge risico’s te identificeren en een risicobeperkend plan te ontwikkelen. Het zal effectief onderdeel worden van uw productcreatieproces. Daarnaast krijgt u tijdens de opleiding enthousiaste betrokkenheid van ingenieurs, architecten en managers om de effectiviteit van Failure Mode & Effects Analysis te vergroten.

Nieuwe producten, processen en systemen moeten sneller worden ontwikkeld en met toenemende kwaliteit en betrouwbaarheid. Productieverlies, garantieclaims en verlies van merkimago moeten hierbij worden voorkomen.

Download Brochure
Aanmelden
Vrijblijvend Adviesgesprek

Over de opleiding Failure Mode & Effects Analysis

De Failure Mode & Effects Analysis, FMEA, wordt beschouwd als het hart van het risicobeheer van elk ontwikkelingsproces. Het biedt een duidelijke link tussen Design for Six Sigma en Design for Reliability en zorgt daarom voor de nieuwste producten.

In de opleiding Failure Mode & Effect Analysis wordt het referentieboek ‘Effectieve FMEA’s’ van Carl Carlson aangevuld met de structurele manier van werken van Holland Innovative, opgedaan door jarenlange ervaring. Het doel is om verspilling van tijd en moeite te verminderen. Dit maakt FMEA leuker om te doen en zorgt ervoor dat de focus ligt op de hoogste risico’s. U leert hoe u deze effectieve FMEA’s kunt faciliteren, inclusief het omzetten naar een risico beperkend plan. De FMEA zal worden omgezet in een “levend document” en zal worden beschouwd als hulpmiddel voor het opvolgen van risico’s.

Onderwerpen van de opleiding Failure Mode & Effects Analysis

Tijdens de opleiding komen de volgende onderwerpen aan bod:

 • Introductie, FMEA-filosofie
 • FMEA fundamentals
 • De AIAG-VDA 7-stappenbenadering
 • Organisatie vaardigheden
 • Systeemontleding
 • FMEA scope voorbereiding
 • Prioriteit van FMEA-scope
 • Gebruikersprofiel
 • Parameterdiagram
 •  Van P-diagram naar FMEA
 •  RPN & AP scoren
 •  Risicobeperkend plan
 •  Koppeling tussen DFMEA en PFMEA
 •  PFMEA-aanpak
 •  Risico volgen en rapporteren
 •  FRACAS, geleerde lessen
 •  Bewaken en evalueren
 •  Veelgemaakte fouten, best practices

Resultaat van de opleiding Failure Mode & Effects Analysis

De opleiding Failure Mode & Effects Analysis:

 • Richt zich op een gestructureerde voorbereiding om de inspanning en tijd voor het daadwerkelijke FMEA-proces te verminderen
 • Bespreekt de CTQ-flowdown en systeemontleding met grens- en interfacediagram om inzicht te geven in het product. De resultaten worden ingevoerd voor de eerste stap van prioritisering met de voorlopige risicobeoordeling. Verschillende iteraties met de Risk Maturity Matrix zullen wijzen op de component (en) en functie (s) met het hoogste risico.

Voor wie

Deze opleiding is bedoeld voor professionals werkzaam in een omgeving van productontwikkeling zoals ingenieurs, architecten en managers.

Opzet opleiding

De opleiding Failure Mode & Effects Analysis bestaat uit 2 modules van 2 dagen van 9.00 uur tot 17.00 uur.

Locaties, data & rooster

Deze opleiding wordt aangeboden in onze 1.5 meter lokalen, online of hybrid. Daarnaast zowel in-company als open inschrijving mogelijk.

Locatie: Eindhoven – High Tech Campus 29
Locatie Enschede –  The Building, Hengelosestraat 500

Data 2021
Sessie I
Blok 1: 1 – 2 juni  (Enschede)
Blok 2: 17 – 18 juni  (Eindhoven)

Sessie II
Blok 1:  17 – 18 november
Blok 2: 24 – 25 november

Investering opleiding

De investering is € 2.990,- (ex. btw) per deelnemer, inclusief trainingsmateriaal, het boek materials, “Effective FMEA’s” by Carl Carlson, diverse Excel templates en lunch.

Docenten

Marcel Logger MSc:
Master Black Belt in Lean Six Sigma en Design voor Six Sigma met een achtergrond in productie, service en logistiek. Werkzaam als Sr. Product & Process Specialist bij Holland Innovative

Ir. Dorien Lutgendorf:
Met werktuigbouwkunde als technische achtergrond heeft Dorien ruime ervaring in het modelleren, testen en reliability engineering in diverse projecten. Ze is analytisch, pragmatisch, leergierig en heeft een breed scala aan interesses. Ze denkt graag mee met interessante onderwerpen. Ervaren trainer in Lean Yellow belt, FMEA en Reliability Engineering.

Certificaat / diploma

Deelnemers die de 4 daagse opleiding hebben gevolgd ontvangen een certificaat van deelname.

Manier van lesgeven

De opleiding Failure Mode & Effects Analysis wordt aangeboden als klassikale opleiding, maar elke andere vorm kan besproken worden. We zijn in staat om offline, online en hybride opleidingen aan te bieden. In het geval van één of meer niet-Nederlandstalige deelnemers wordt de opleiding in het Engels gegeven.

Groepsgrootte

Maximaal aantal participanten: 10

Het Reliability Foundation-programma is een postuniversitaire opleiding met focus op de praktische aspecten van betrouwbaarheidstechniek. Het programma is ontwikkeld in overeenstemming met de richtlijnen van VDI 4002. De opleiding Failure Mode & Effects Analysis kan leiden tot een Reliability Engineer (Green Belt, Black Belt, CRE) certificering.Over de Holland Innovative Academy

Holland Innovative helpt bij het ontwikkelen van de competenties van u en uw collega’s om uw organisatie te versterken en groei te creëren. Samen met gerenommeerde expertisecentra zoals de Technische Universiteit Eindhoven, Universiteit Twente, Technische Universiteit Delft en de Universiteit van Stuttgart organiseren we opleidingen, trainingen en masterclasses in Projectmanagement, Product & Procesontwikkeling, Reliability, Data Science en MedTech. We bieden zowel open inschrijving als incompany trainingen; op maat gemaakt om volledig  aan de behoeften en de strategie van uw organisatie te voldoen. Het koppelen van deze trainingen aan praktijkervaring is belangrijk om de effectiviteit te maximaliseren. Waar mogelijk worden uw eigen cases/data besproken tijdens onze training en/of verder verkend door coaching on the job, projectparticipatie en ook in de User Groups.

Bekijk ons complete trainingsaanbod in de Holland Innovative Academy