HI-PP4 Opleiding Black Belt Design for Six Sigma

Leer als professionele Black Belt leiding geven over projecten volgens de Design for Six Sigma methodologie | 12 dagen

Tijdens de Opleiding Black Belt Design for Six Sigma wordt u opgeleid tot professionele Black Belt en kunt u binnen projecten de leiding nemen en deze uitvoeren volgens de Design for Six Sigma methodologie. In een tijd met toenemende druk op Time-to-Market levert deze unieke Black Belt Design for Six Sigma opleiding u de middelen om uitdagingen in ontwikkeling van nieuwe robuuste producten, diensten en processen succesvol aan te pakken en deze werkwijze te implementeren en te verankeren in uw organisatie.

Download Brochure
Aanmelden
Vrijblijvend Adviesgesprek

Over de opleiding Black Belt Design for Six Sigma

Tijdens de opleiding wordt u opgeleid tot professionele Black Belt en kunt hiermee binnen projecten de leiding nemen en deze uitvoeren volgens de Design for Six Sigma methodologie. De focus op de klantvraag en de proactieve wijze van data verzamelen en evalueren leiden tot betere producten en een up-to-date ontwikkelproces voor uw organisatie. Dit heeft een significante impact op product design, kwaliteit, betrouwbaarheid, bedrijfsresultaat en klanttevredenheid.

Om de effectiviteit van het leerproces van de Six Sigma methodiek en de bijbehorende gereedschappen te verhogen, voeren de deelnemers bij voorkeur een eerste project synchroon met de opleiding uit. Het project moet een wezenlijke bijdrage leveren aan de organisatie zodat het de investering in deze opleiding rechtvaardigt. Om u ook na de opleiding te blijven ondersteunen in de praktische toepassing, kunt u deelnemen aan 4 gratis sessies in de Six Sigma User Group.

Onderwerpen van de opleiding Black Belt Design for Six Sigma

Tijdens de Black Belt Design for Six Sigma opleiding komen onder meer de volgende onderwerpen aan bod:

 • DfSS Projectdefinitie, business case
 • DfSS Requirements, voice of the customer
 • Basis statistiek, introductie Minitab
 • Requirements en Critical to Quality (CTQ) Flowdown
 • Methodical design
 • Lean, process mapping, risk management, FMEA, problem solving
 • Process Capability, DPMO, niet-normale data
 • Theory of Inventive Problem Solving (TRIZ )
  • Data Analyse 1: hypothese testen
  • Data Analyse 2: regressie analyse, niet-parametrische testen
 • Design of Experiments 1
 • Design of Experiments 2
 • Robust Design & Tolerancing
 • Design for Reliability en toepassing van DfSS tools
 • Verbind tools aan DIDOV en DMAIC methodologieën, afsluiting

Resultaat van de opleiding Black Belt Design for Six Sigma

Na de Black Belt Design for Six Sigma opleiding:

 • Bent u op de hoogte van de belangrijkste Design for Six Sigma (DfSS) methodologieën en kunt u deze toepassen
 • Bent u in staat om een effectief risico management (FMEA) proces inclusief risk mitigatie op te zetten en uit te voeren. Naast CTQ-flowdown en FMEA worden ook creatieve technieken (TRIZ), opstellen van experimenten (DOE’s), meetsysteem evaluaties (GR&R) en Reliability Engineering methoden behandeld
 • Bent u voorbereid op het Six Sigma certificering programma

Voor wie?

Professionals die projecten uitvoeren voor de ontwikkeling van nieuwe producten, diensten en processen. We verwachten affiniteit met besluitvorming gebaseerd op feiten, ondersteund met statistiek én persoonlijke betrokkenheid bij projecten. De opleiding is geschikt voor professionals op academisch of HBO niveau, of eenzelfde niveau van kennis opgedaan door ervaring.

Opzet opleiding

De opleiding bestaat uit 4 blokken in totaal 12 volle dagen, van 9.00 uur tot 17.00 uur.

Locaties, data & rooster

Deze opleiding wordt aangeboden in onze 1.5 meter lokalen, online of hybrid. Daarnaast zowel in-company als open inschrijving mogelijk.

Locatie: Eindhoven – High Tech Campus 29

Data 2021
Locatie: Eindhoven
Sessie I
Blok 1: 07-09 juni
Blok 2: 28-30 juni
Blok 3: 06-08 september
Blok 4: 27- 29 september

Investering opleiding

De investering is € 6.950, (excl. Btw) per deelnemer, uitgebreid cursusmateriaal, projectondersteuning tijdens de opleidingsdagen en dagelijkse lunch.

Docenten

Marcel Logger MSc:
Master Black Belt in Lean Six Sigma en Design voor Six Sigma met een achtergrond in productie, service en logistiek. Werkzaam als Sr. Product & Process Specialist bij Holland Innovative.

Ing. Theo de Goede:
Gepassioneerde Master Black op het gebied van klantgericht design in het High/Med-Tech veld. Bij Holland Innovative richt hij zijn kennis op het gebied Design for Six Sigma en Reliability Engineering.

Certificaat / diploma

Deelnemers ontvangen een certificaat van deelname.

Manier van lesgeven

De opleiding wordt aangeboden als klassikale opleiding, maar elke andere vorm kan besproken worden. We zijn in staat om offline, online en hybride opleidingen aan te bieden. In het geval van één of meer niet-Nederlandstalige deelnemers wordt de training in het Engels gegeven.

Groepsgrootte

Maximale groepsgrootte: 10

De opleiding is een goede voorbereiding op de certificering programma’s van de Holland Innovative Academy:
– Twee varianten: Lean Six Sigma en Design for Six Sigma
– Twee graden: Green Belt en Black Belt
– Twee examenonderdelen: theorie-examen en praktijkonderdeel (1 of 2 succesvolle projecten)

Six Sigma Certification Program

Persoonlijk opleidingsadvies?

Wilt u graag meer informatie over deze opleiding? Onze deskundige opleidingsadviseurs helpen u graag verder! Zij zijn telefonisch bereikbaar van maandag t/m vrijdag van 08.30 tot 17.00.

T: +31 (0)40 851 4610
E: academy@holland-innovative.nl

Opleidingsadvies aanvragen


Over de Holland Innovative Academy

Holland Innovative helpt bij het ontwikkelen van de competenties van u en uw collega’s om uw organisatie te versterken en groei te creëren. Samen met gerenommeerde expertisecentra zoals de Technische Universiteit Eindhoven, Universiteit Twente, Technische Universiteit Delft en de Universiteit van Stuttgart organiseren we opleidingen, trainingen en masterclasses in Projectmanagement, Product & Procesontwikkeling, Reliability, Data Science en MedTech. We bieden zowel open inschrijving als incompany trainingen; op maat gemaakt om volledig  aan de behoeften en de strategie van uw organisatie te voldoen. Het koppelen van deze trainingen aan praktijkervaring is belangrijk om de effectiviteit te maximaliseren. Waar mogelijk worden uw eigen cases/data besproken tijdens onze training en/of verder verkend door coaching on the job, projectparticipatie en ook in de User Groups.

Bekijk ons complete trainingsaanbod in de Holland Innovative Academy