Workshops om “Het Geheim van Brainport” te ontrafelen

Onder de naam “Het Geheim van Brainport” starten projectmanagement bureau Holland Innovative, designbureau VanderPolloffice en Social Machines een serie workshops, cursussen en masterclasses rond de thema’s Social Entrepreneurship en Challenge Based Learning. Doel is het verankeren van de succesvolle Brainport-aanpak in de organisaties van deelnemers, waarbij technologie, design denken en leren in de praktijk bij elkaar worden gebracht.

De Brainportregio is in korte tijd uitgegroeid tot een van de meest succesvolle economische kerngebieden van Nederland. Brainport is koploper in de multidisciplinaire ontwikkeling en productie van ultramoderne, high-tech apparatuur. De vele multinationals in de regio, waaronder Phillips, ASML en Thermo Fisher Scientific, werken samen in multidisciplinaire teams, waarbij de gehele toeleveringsketen wordt betrokken.

Drie pijlers

De initiatiefnemers voor de workshops constateren dat het succes en geheim van Brainport op drie pijlers rusten: systems engineering, design thinking en een unieke sociale dynamiek. Hans Meeske, CEO Holland Innovative: “De regio behoort tot de wereldtop in Systems Engineering, een methode van technologische innovatie waarbij de virtuele wereld van modellen en systemen wordt verenigd met de praktische wereld van stakeholders en eindgebruikers om een product zo snel en efficiënt mogelijk te ontwikkelen en lanceren op de wereldmarkt. Daarnaast is Brainport sterk in het toepassen van design denken, een manier van creatief en empathisch denken waarbij de eindgebruiker centraal wordt gesteld. Maar misschien wel de belangrijkste en meest onderschatte pijler is de sociale dynamiek van de regio. De verschillende netwerken in de Brainport regio zijn nauw met elkaar verbonden en grijpen voortdurend in elkaar, waarbij professionals kennis en ideeën delen op basis van wederzijds vertrouwen, zonder direct iets terug te verwachten. Zo ontstaat een ecosysteem van gelijkgestemden dat opereert als een geoliede machine waarbij innovatie tweede natuur is geworden.”

Bert-Jan Woertman
Bert-Jan Woertman – Foto © Igor Vermeer

“Hardware is te kopiëren, maar de software van het ecosysteem niet.”  

Bert-Jan Woertman, Social Machines

Sociale innovatie en wederzijds vertrouwen

In een aantal workshops, evenementen en masterclasses krijgen deelnemers de kans om zelf het geheim van Brainport te ontrafelen en hun eigen projecten naar het volgende niveau te brengen. “Tegelijkertijd leren deelnemende professionals innovatieve methodieken en werkwijzen, die ze direct in de praktijk kunnen toepassen.”

Daarbij wordt direct ook teruggegrepen naar de methodieken die Brainport zoveel hebben gebracht: Onder begeleiding van experts op het gebied van design, projectmanagement en leiderschap uit de Brainportregio ontwikkelen de deelnemers ideeën en specifieke kennis en vaardigheden. “Daarbij maken ze optimaal gebruik van zowel hun eigen netwerk als dat van de Brainport, uitgaande van sociale innovatie en wederzijds vertrouwen.”

Challenge Based Learning

Het Geheim van Brainport is gebaseerd op het concept van Challenge Based Learning, een werkwijze waarbij praktijk en theorie voortdurend in elkaar grijpen. “Een nieuwe sprong in leren,” noemt Hans Meeske deze aanpak. Meeske: “Het leuke van Challenge Based Learning is dat kennis situationeel geleerd en toegepast wordt, oftewel op het moment dat je het nodig hebt. Waarom zou je op maandagmorgen aan een training deelnemen terwijl die kennis wellicht pas over een half jaar relevant is in je project? Als kennis echter naadloos aansluit op de praktijk, verbetert dat de kennisontwikkeling en versnelt het projectresultaten en successen.”

In samenwerking met Universiteit Tilburg, onderzoekslab MindLabs en enkele vooraanstaande OEM’s werkt Holland Innovative aan onderzoek naar toekomstige vormen van leren. Via ontwikkelingen als Artificiële Intelligentie, Virtual en Augmented Reality en data science onderzoekt het consortium hoe ze engagement, sociale innovatie en interactiviteit in het digitale tijdperk kunnen vergroten om kennis effectief te laten beklijven.

Ontmoeten, delen en verbinden

De workshops zijn gericht op het verder brengen van organisaties en projecten op een concrete, tastbare en organische manier. “Het resultaat is dat je project verder komt terwijl je tegelijkertijd competenties ontwikkelt”, aldus Meeske. “Door het ontwikkelen van sociale vaardigheden als openheid, wederzijds vertrouwen, slim netwerken en het pitchen van vragen, behoeften of ideeën kunnen projecten snel een hoge vlucht nemen.”

“Het kernelement van sociale innovatie is ontmoeten, delen en verbinden. Dat komt in al onze workshops terug.”

Hans Meeske, Holland Innovative
Hans - HI
Hans Meeske, Holland Innovative Foto © Igor Vermeer

Ontwerper Marijn van der Poll, partner bij designbureau vanderPolloffice en docent aan de Design Academy Eindhoven, brengt voor het programma zijn eigen workshop conceptual thinking mee, waarin professionals zich de taal van ideeën eigen maken. Van der Poll: “Bij bedrijven en overheden is veel behoefte aan creatief en abstract denken. Daarin wordt vaak ingezet op methodieken terwijl het basiselement, het idee, over het hoofd wordt gezien. Het krijgen en doorontwikkelen van ideeën is geen talent en evenmin afhankelijk van inspiratie, maar echt een basisvaardigheid. Toch bestaat er geen enkele training voor.”

Marijn van der Poll
Marijn van der Poll Foto © Igor Vermeer

The Oddysseus Programme

Paradepaardje van Het Geheim van Brainport is The Odysseus Programme (TOP), een zakelijk uitwisselingsjaar in de Brainportregio. TOP-trainees dompelen zich een jaar lang onder in het ecosysteem van Brainport, “waar ze de innovatie mindset aanleren die Brainport tot het meest succesvolle economische kerngebied van Nederland heeft gemaakt”. Via een eigen werkplek, afwisselend op de High Tech Campus, Design Campus Strijp-S en TU/e Innovation Space krijgen ze vrije toegang tot het netwerk van high-tech professionals, academici en studenten in de regio.

Naast de basisvaardigheden van projectmanagement, leiderschap en designdenken worden extra praktijkmodules toegevoegd over onderwerpen als data science, sustainability en mobiliteit, afhankelijk van de behoefte van de deelnemer of het projectteam. Meeske: “Zo krijgen de trainees zowel praktische als theoretische tools in handen om de innovatie mindset op te bouwen.” Volgens het Challenge Based Learning credo nemen de TOP-trainees een eigen project mee waar gedurende het jaar aan wordt gewerkt. Deze projecten worden verder versterkt met Brainport experts op uiteenlopende vakgebieden, die gedurende het jaar fungeren als coach, klankbord en sparringpartner. Medio 2021 start dit programma met een eerste groep voor de waterschappen en aanverwante bedrijven.

Hans Meeske: “Er komt nog veel meer aan, want het versnellen van innovatie is een sport en een passie waar je nooit genoeg van krijgt. En waar sociale innovatie en passie samen gaan, ben je bereid om elkaar belangeloos te helpen en uit je comfortzone te kruipen. Dan gebeuren er hele mooie dingen.”

Geheim van Brainport
Foto © Igor Vermeer

 

Meer informatie?

Heeft u interesse in één van de workshops? Of bent u op zoek naar meer informatie? Op de website van het Geheim van Brainport kunt u meer informatie vinden of neem contact met ons op.

Contact