Six Sigma in de praktijk: de ervaringen van ERIKS en VDL ETG T&D

Hoe zorgt u ervoor dat uw nieuwe producten en processen voldoen aan de hoge eisen én het tempo van de markt? Uw aanpak is bepalend voor de kwaliteit. Om dit proces te stroomlijnen traint Holland Innovative bedrijven met de Six Sigma-methodiek: een gestructureerde ontwikkel- en verbetermethode. ERIKS en VDL ETG T&D plukken hier volop de vruchten van. We gaan met beide bedrijven in gesprek.

Over ERIKS en VDL ETG T&D

Job van de Sande is Head of Engineering en Master Black Belt (MBB) bij ERIKS. ERIKS is een industriële dienstverlener met 7500 werknemers, waarvan 1500 in Nederland. Techgiganten als ASML, Philips, TNO en VDL zijn belangrijke afnemers.

Geert Reusen is MBB en TQM Manager bij VDL Enabling Technologies Group (VDL ETG T&D). VDL ETG T&D is een design- en contractmanufacturing-bedrijf. Het bedrijf opereert wereldwijd. Het klantbestand van VDL ETG T&D bestaat hoofdzakelijk uit original equipment manufacturing-bedrijven (OEM) die een belangrijke rol spelen in technisch hoogwaardige productieapparatuur en gebruikers van geavanceerde productielijnen, zoals ASML.

Efficiënter werken voor ERIKS

Waarom startte ERIKS met een Six Sigma-programma? Job van de Sande, Head of ERIKS-2 Engineering bij ERIKS, vertelt: “De kwaliteitseisen voor productontwikkeling stegen de afgelopen tien jaar enorm, en engineeringsprojecten worden steeds complexer en omvangrijker, waardoor de foutkans toeneemt. Daarom startten we eerst intern met een eigen Lean Six Sigma-project. Met als doel om processen ‘smoother’ en efficiënter in te richten.

Al snel zagen we dat we een stap terug moesten nemen. Terug naar het design en het moment dat we een product maken. Om hoogwaardige producten te ontwerpen en maken zochten we een manier om iedereen dezelfde ‘taal van hoogwaardige kwaliteit’ te laten spreken. Van onze mensen in de buiten- en binnendienst tot aan het product management. In de zoektocht naar die taal kwamen er al gauw achter dat veel van onze klanten – zoals VDL en Philips – al werkten met Design for Six Sigma (DfSS) vanuit Holland Innovative. Voor ons een goede reden om ook te starten met de trainingen van Holland Innovative.”

ERIKS-Welding

VDL ETG T&D: minder gevoel, meer data

VDLETG-2

Geert Reusen, MBB bij VDL ETG T&D, had andere beweegredenen.

“Het risico is dat hoe groter een organisatie wordt, hoe minder vanzelfsprekend dagelijks contact met collega’s kan zijn. Dit wilden we voorkomen toen VDL ETG T&D enorm groeide en de opdrachten alsmaar complexer werden. Om efficiënt samen te blijven werken, moesten we onze structuur en processen aanpassen. En ons minder richten op gevoel en ingeving, maar meer op data. Daarnaast zijn we de afgelopen jaren van ‘build to print’ naar ‘build to spec’ bewogen. Daarmee laten we onze (potentiële) klanten zien dat we op gestructureerde wijze klantvragen omzetten in designs, geschikt voor volumeproductie. Beide veranderingen zijn een belangrijke reden geweest om een Six Sigma trainingsprogramma neer te zetten.’’

 

De voordelen van in-company training

De trainingen van Holland Innovative zijn in-company. Dit betekent dat trainers werken op de locatie van de klant.

Job van ERIKS vertelt hoe hij dat ervaart: “Voor deze trainingen kozen we bewust een onafhankelijk instituut. De frisse blik van Holland Innovative houdt ons scherp, de diploma’s die ze verstrekken zijn geaccrediteerd. In de praktijk leverde Holland Innovative een training-op-maat en hielpen ze ons intern draagvlak te creëren. In het begin nam slechts een aantal duo’s deel aan de trainingen. Inmiddels zijn de trainingen voor iedereen beschikbaar.”

Het grootste voordeel van de trainingen, volgens Job? “Na afloop spreekt iedereen dezelfde engineering-taal. Daarmee vertalen we de klantvraag naar een kwalitatieve oplossing die makkelijk uitvoerbaar is voor het hele team. Dit schept duidelijkheid: je weet wat je zelf moet doen én waar je collega’s mee bezig zijn. Zo ontstaat synergie tussen de afdelingen, meer onderling begrip en een efficiëntere werkwijze. Met als resultaat: een hoogwaardig product.”

ERIKS-3Dprinting

 

Voorkom tunnelvisie, omarm een open blik

Geert van VDL ETG T&D sluit zich grotendeels aan bij Job. “De in-company trainingen breken ‘de zaak’ open. Een blik van buitenaf voorkomt tunnelvisie. Voeg daar de kennis en kunde van onze medewerkers aan toe, en je hebt inspirerende ideeën die helpen de efficiëntie en effectiviteit van ons werk te verhogen.

Tijdens de eerste gesprekken bracht Holland Innovative onze behoeften in kaart. Hierdoor zijn de trainingen toegespitst op onze cases en projecten. Dit levert naast kennis ook meer werkplezier en erkenning op. Dat zit zo: iemand die getraind is tot Green Belt, wordt op de werkvloer nu echt erkend als de persoon met ervaring. Zo worden medewerkers aandragers van oplossingen, in plaats van volgers. Dat zorgt voor erkenning, enthousiasme, en bovenal meer werkplezier. Het onafhankelijk certificaat is ook een extra motivatie voor engineers om een training te volgen van een externe partij.”

Duurzaam en betrouwbaar

Er is nog een belangrijke factor die meespeelt: duurzaamheid. Job legt uit hoe ERIKS hierop inzet met Six Sigma. “Ik verwacht dat de betrouwbaarheid van producten omhoog moet. Daarmee garandeer je namelijk kwaliteit over de hele levensduur van het product, niet alleen tijdens de afname. Het belang van reliability engineering zal dus stijgen. Het aantal trainingen daarin ook. Met onze sterke Six Sigma-basis zal de overstap naar reliability engineering een stuk eenvoudiger zijn.”

Ook Geert van VDL ETG T&D heeft een duidelijke visie op duurzaamheid: “Duurzaamheid wordt steeds belangrijker. Producten moeten langer meegaan dan ooit. Dit betekent dat we reliability zichtbaar willen maken, zowel intern als extern. Holland Innovative daagt ons hierin uit. Met nieuwe trainingen die aansluiten op de behoeften van de markt. Hierin is de eerste stap al gezet: sommige engineers hebben al een reliability-training gevolgd.”

Scherpe partner

Tot slot voegt Geert toe waarom de samenwerking met Holland Innovative zo goed bevalt. “Natuurlijk is het mogelijk om een eigen training op te zetten, maar de doorlooptijd die je daarvoor nodig hebt en het kwaliteitsverschil dat je daarmee zou kunnen genereren is het niet waard tegenover de tijd die je wint als je met Holland Innovative samenwerkt. We zijn blij dat ze ons voortdurend scherp houden.”

 


Ontdek Six Sigma

Wilt u meer weten over de Six Sigma-methodiek? En bent u benieuwd naar de toegevoegde waarde voor uw organisatie? Plan een gratis informatiesessie met een van onze specialisten. Zij laten u graag kennismaken met Six Sigma en leggen u uit hoe u samen met ons Six Sigma eenvoudig implementeert. Neem contact op via academy@holland-innovative.nl.