3 min lezen

Holland Innovative kijkt uit naar aankomende Precisiebeurs: ‘Ik noem het ook wel een familiebeurs.’

Op 10 en 11 november 2021 vindt alweer de 20ste editie plaats van dit jaarlijkse evenement rond precisietechnologie. Ook Holland Innovative is weer aanwezig met een innovatief product.

Ontwikkeling van kleinere, snellere en meer nauwkeurige producten

Hans Meeske, algemeen directeur van Holland Innovative, vertelt waarom precisietechnologie zo belangrijk is: “Met behulp van deze technologieën komen we tot oplossingen die het voor onszelf makkelijker maken en ons leven kunnen verbeteren.” Het doel van precisietechnologie is het ontwikkelen van steeds kleinere, snellere en meer nauwkeurige producten. “Een voorbeeld hiervan is de meetkar die we hebben ontwikkeld, genaamd The Hipster. Deze is straks te zien op de velden van het betaald voetbal in Nederland. Hij wordt ingezet om de kwaliteit en veiligheid van de grasmat in kaart te brengen en te verbeteren.”, aldus Meeske. “De data die door de meetkar wordt verzameld, helpt het grasteam in beter beheer en kwaliteit van de mat.”

Precisiebeurs 2012Precisiebeurs door de jaren heen; 2014

Bewezen methoden

Holland Innovative houdt zich al jaren bezig met de ontwikkeling van dit soort producten. Hierbij gaat het bedrijf uit van een op feiten gebaseerde methode. “We ontwikkelen nieuwe producten altijd op basis van data en bewezen methoden. Een voorspelbare kwaliteit en een gegarandeerde levensduur zijn van groot belang”, legt Meeske uit.

3D-printer

Meeske stond in 2005 voor het eerst op de Precisiebeurs, toen nog met L.G.Philips. Vanaf 2007 staat hij er met Holland Innovative. Hij herinnert zich nog het eerste product dat hij er liet zien: “Dat was een 3D-printer van TNO. Eigenlijk bestond de 3D-printer nog helemaal niet. Het was dan ook het eerste prototype dat de markt op moest. Inmiddels is het een bestaand product in een nieuw bedrijf, dat vind ik mooi.”

Familiebeurs

Net zoals ieder jaar staan er weer honderden stands op de Precisiebeurs in de Brabanthallen. Samen met zijn collega’s Irene van den Graven en Cindy Camp bevindt Meeske zich die dagen bij stand 480. Hij verheugt zich op het weerzien met collega’s: “Ik noem het ook wel de familiebeurs. In twee dagen tijd zie je de hele high tech familie voorbijkomen. Iedereen kent elkaar. Ja, ik kijk er erg naar uit. Het is altijd leuk en gezellig.”

Precisiebeurs 2013Precisiebeurs door de jaren heen; 2012

Perfect Match

De speciale meetkar komt te staan op een stukje kunstgrasveld. Op de achterwand van de stand – genaamd The Perfect Match – wordt er een verbinding gemaakt tussen technologie, biologie en data science. Hierover zegt Meeske: “Juist op die cross-overs van markten ontstaan er leuke dingen.” De meetkar wordt tijdens de beurs voornamelijk gebruikt als voorbeeld van de totale productontwikkeling binnen Holland Innovative. Daarbij gaat het ook om meten, valideren en het genereren van data. Bij de meetkar wordt deze data verzameld en geanalyseerd door een uniek dashboard. Meeske: “We laten de gehele ontwikkeling van het product zien. Van het begin tot de ontwikkeling van een datamodel. Met name die datakant is nieuw voor de markt. Met die data kunnen we het beheer van het gras verbeteren. We willen echt naar die perfecte wedstrijd. Daarvoor heb je een goede ondergrond nodig.”

De meetkit die er nu staat, is binnen een jaar ontwikkeld. In de nabije toekomst wil Holland Innovative het apparaat verder uitbreiden. “We willen toe naar levend gras. Laatst zei de Chief Innovation Officer van de Johan Cruijf ArenA nog tegen me dat hij tegen het gras wilde kunnen praten. En dat het gras terug moest kunnen praten”, vertelt Meeske. “Uiteindelijk maken we zo de stap naar het voorkomen van blessures. Blessures in de sport zijn namelijk voor het grootste deel ondergrond gerelateerd. In de toekomst integreren we dus nog meer met medische technologieën.”

Verloting wedstrijdbal

Om het allemaal nog tastbaarder te maken wordt bij de stand van Holland Innovative elk dagdeel een echte Champions League wedstrijdbal verloot. Totaal vier ballen dus. Om kans te maken op zo’n bal moet er antwoord worden gegeven op de vraag welke technologiecompetenties er in de meetkar zitten. Meeske: “Daarmee willen we het publiek uitdagen om na te denken over de kennis die je nodig hebt om zo’n systeem te ontwikkelen.”

Meer weten over de Precisiebeurs? Dat kan met dit event-magazine.