3 min lezen

Holland Innovative in keramiek

Degenen die mij kennen weten dat ik mijn bedrijf Holland Innovative (HI) vaak een talentontwikkelbedrijf noem. En dat ik creativiteit daarin een belangrijke plek toedicht. Als directeur moet je eigenlijk altijd het goede voorbeeld geven, dus ben ik een eigen projectje gestart om mijn eigen creativiteit de ruimte te geven: ik heb een keramieken sculptuur gemaakt van HI.

Een bedrijf is een soort organisme. Het wordt geboren, gaat door groeipijnen en wordt volwassen. Elk bedrijf, daar ben ik van overtuigd, heeft een eigen persoonlijkheid. Het leek mij een mooie uitdaging om de identiteit, de persoonlijkheid van mijn eigen bedrijf HI vast te leggen in een beeld. Per slot van rekening zegt een beeld meer dan duizend woorden. Zo gezegd zo gedaan.

Gloeilamp

Mijn liefde voor boetseren is al op de kleuterschool begonnen. Die liefde werd ook nog eens versterkt door twee ooms, die allebei kunstenaar zijn. Bij elke verjaardag kreeg ik een homp klei, waar ik wel raad mee wist. Boetseren is altijd een hobby gebleven, die ik recent met het HI beeld weer heb opgepakt.

Dat beeld heb ik gekleid, daarna in een keramiekoven afgebakken en vervolgens geglazuurd en opnieuw uitgebakken. Het resultaat staat nu bij ons op kantoor te wachten op een mooie houten sokkel.

In dit artikel geef ik een korte toelichting op het beeld. Die toelichting is ook een weergave van onze bedrijfsidentiteit, want met het beeld heb ik geprobeerd alle aspecten en facetten van HI aan bod te laten komen.

003 Beeld_breed

Te beginnen met de basis, de voet van het beeld. Die heb ik vormgegeven in de vorm van een gloeilamp. Die staat voor het bedrijf Philips, waar ik net als heel veel mensen in de Brainport regio jarenlang heb gewerkt en veel kennis en kunde over de hightech wereld heb opgedaan. Op die gloeilampvoet rijzen de letters HI, want uit dat rijke Philips verleden zijn wij ontstaan.

Op de schouders van anderen

HI is een mensenbedrijf. Daarmee bedoel ik dat we misschien wel aan complexe technologie werken en met cijfers, formules en data bezig zijn, maar dat de menselijke, sociale kant uiteindelijk het verschil maakt. Als jij een project doet maar je bent niet in staat om het goed te presenteren, dan wordt het goud dat je in handen hebt zilver of misschien wel brons. Het draait allemaal om menselijke vaardigheden en communicatie.

Dat heb ik willen uitbeelden met de rij mensen die hand in hand de letters HI dragen. Daarbij zie je ook dat sommigen op de schouders van anderen staan, wat ook in figuurlijke zin waar is: je bouwt voort op de kennis en kunde van anderen en je hebt elkaar daarin nodig.

007 Beeld

Projecten, coaching en training

Linksboven in de poot van de H staat een mannetje dat een pijltje in een dartboard gooit. Dat staat symbool voor onze projecten: je moet bij de klant in de roos schieten en resultaat behalen.

763-188_Hi_Keramiek_Uitsnede_005 Beeld  Net daaronder zie je twee poppetje die als puzzelstukjes in elkaar   passen. Dat staat voor coaching en gecoacht worden, wat essentieel is   in ons bedrijf. Ik geloof er heel erg in dat je elkaar via coaching moet   helpen en versterken. Vandaar dat elk van mijn werknemers ook een   persoonlijke coach mag uitkiezen als hij bij HI komt werken. Daarnaast   coachen wij zelf natuurlijk ook. Onder de puzzelstukpoppetjes staat een   poppetje voor een klasje les te geven. Dat is het trainingsgedeelte van   ons bedrijf, wat kennisdeling uitbeeldt.

 

 Zo staan de drie pijlers van ons bedrijf onder elkaar: projecten, coaching   en training.

 

 

Talent betekent halen en brengen

Aan de rechterkant van het beeld op de letter I heb ik een fabriek gekleid. Dat is onze hightech markt, ofwel de industrie. Met de andere symbooltjes op de I en de H heb ik onze markten in die industrie willen uitbeelden: de zon met het wifi-tekentje voor Smart Energy, het blaadje met het fabriekje voor AgroTech, het autootje met het wifi-teken voor Smart Mobility en de gloeilamp-stethoscoop staat voor slimme medische technologie, ofwel MedTech.

763-188_Hi_Keramiek_fotocollage 009-015-013-014-012

Voila, dat is mijn beeld van HI. Wat ik er vooral mee heb willen uitdragen is dat HI in eerste instantie een talentontwikkelbedrijf en een mensenbedrijf is. Officieel heten we een projecten- of consultancybedrijf, maar voor mij staan de professional en zijn of haar talentontwikkeling echt centraal. Als je mensen namelijk hun talenten niet ontwikkelen, gaan ze minder uitdagende klussen oppakken, worden de resultaten minder en krijgen ze minder werkplezier.

En talent betekent halen én brengen. Bij HI geven we je volop de ruimte om je kennis en kunde te ontwikkelen en verbreden, maar wel met de achterliggende gedachte dat je dat vervolgens bij onze klanten gaat inzetten én dat het bijdraagt aan een beter leven en een betere balans voor jezelf. Wij moeten zorgen dat we onze kennis overdragen zodat onze klanten ook slimmer worden. En dat het samen leuk blijft.

Zo zijn dit bij elkaar alweer bijna duizend woorden geworden. Maar het beeld zegt uiteindelijk toch meer.

Hans Meeske