3 min lezen

Bedrijfsproblemen identificeren en oplossen – Marco Dominicus

De high tech en medical industrie is verantwoordelijk voor een groot deel van onze economische groei, en daarmee van onze welvaart. Dat deze door hardware gedomineerde wereld niet zonder software-expertise kan, is inmiddels genoegzaam bekend, maar minstens zo belangrijk zijn een goede procesbewaking, betrouwbaarheid en projectmanagement. Holland Innovative helpt de high-tech en medical industrie daarbij, zowel in projecten op locatie als via trainingen. In een serie artikelen laten we zien hoe. Vandaag: Marco Dominicus.

Hoe gespecialiseerd een bedrijf ook is, er is altijd een moment waarop het nodig is iemand met een frisse blik naar de processen te laten kijken. Marco Dominicus, projectmanager bij Holland Innovative, hoort het vaker. “Soms is het omdat ze, ondanks al die gespecialiseerde kennis, tegen een veldprobleem aan blijven lopen waar ze de vinger maar niet achter krijgen. Andere keren is het een acuut risico dat aangepakt moet worden. Maar altijd kunnen wij met onze kennis van root cause analyse de oorzaak van het probleem wel achterhalen. Als buitenstaanders én dankzij onze systematische aanpak brengen we iets extra’s voor zo’n bedrijf.”


Als projectmanager is Marco nu zo’n drie jaar voor Holland Innovative aan de slag. Maar in die tijd heeft hij maar een klein deel van zijn tijd op de kantoren van HI doorgebracht. “Ik zit eigenlijk vrijwel altijd bij een klant in huis. Zo werken we in onze projecten: een projectmanager van Holland Innovative wordt echt onderdeel van het proces bij de klant, je wordt lid van het team. Dat gaat altijd heel soepel, heel natuurlijk. Maar tegelijk houd je wel een bijzondere positie: je bent er om de zogenaamd dommere vragen te stellen, de typische vragen van een buitenstaander. Dat helpt, want veel interne mensen hebben een beetje last van oogkleppen, nemen zaken voor lief aan. Wij kunnen dat doorbreken door simpelweg te blijven vragen naar het hoe en waarom van bepaalde processen.”

Wat daarbij ook helpt is dat een projectmanager meestal geen last heeft van de bestaande hiërarchie. Marco: “Ik praat net zo makkelijk met de baas als met iemand op kantoor of in een blauwe overall. En vaak merk je dan dat je dingen hoort die op een of andere manier niet doordringen van de ene laag binnen dat bedrijf naar een andere. Als je dat weet te doorbreken heb je echt een toegevoegde waarde. Ik probeer de mensen te helpen zichzelf te ontwikkelen, en via hen een organisatie sterker te maken.”

Marco Dominicus kende Holland Innovative helemaal nog niet toen hij in 2016 op zoek ging naar een nieuwe baan. Hij wilde aanvankelijk het onderwijs in, maar twijfelde daar nog over, toen hij op een Carrièrebeurs met een collega van Holland Innovative in gesprek raakte. “Ik werd daar direct enthousiast over. Wat Holland Innovative doet is namelijk echt een oplossing voor veel bedrijven die ergens in vast komen zitten. Daar wilde ik heel graag aan bijdragen.”

Yellow Belt
Het mooie is dat Marco als projectmanager nog diverse onderwijstaken heeft. “Ja, dat voelt voor mij als meer dan een mooie bijkomstigheid. Je probeert een concreet probleem op te lossen in een bedrijf, maar om te voorkomen dat een probleem zich herhaalt wil je ook nieuwe werkwijzen embedden. Daarvoor moet je ook de collega’s leren hoe ze daarmee om moeten gaan. Ik heb natuurlijk zo mijn eigen stempel.

De manier waarop ik mensen benader, is coach-achtig, dat vinden mensen prettig. Alles gaat in overleg, niet op basis van dwang of hiërarchie, want dan werkt het alleen maar kortstondig. Je moet er vaak je tijd voor nemen en om die reden kunnen we vooraf nooit exact bepalen hoe lang we bij een bedrijf aan de slag zullen zijn. Meestal is dat zo’n drie tot zes maanden, maar mijn eerste project duurde anderhalf jaar.”

Er is nog een manier waarop van Marco’s onderwijscapaciteiten gebruik wordt gemaakt: soms wordt hij ingezet voor specifieke cursussen en colloquia die HI organiseert. “Dat gebeurt dan op die gemiddeld ene dag per week dat ik niet bij een klant ben. Soms zijn het interne cursussen, soms extern. Mooi dat ik op deze manier ook mezelf kan blijven ontwikkelen.”