2 min lezen

Een succesvolle FMEA = FOCUS aanbrengen

Menigeen krijgt bij het noemen van “FMEA” meteen visioenen over saaie en slaapverwekkende sessies met (te) veel mensen die lang met elkaar discussiëren waar uiteindelijk toch niets zinnigs uitkomt. Als er dan toch onverhoopt iets zinnigs uitkomt en iemand belast wordt met een actie, dan verdwijnt deze in een soort zwart gat (lees ladeblok) dat nooit meer geopend wordt. Dit zijn in het algemeen de reacties die een FMEA oproept.

Dit terwijl we allemaal de mond vol hebben van het identificeren van risico’s zodat we ze kunnen adresseren. Iedereen kent de “factor 10 regel” over het identificeren van risico’s. Hoe later in ontwikkelproces je een risico ontdekt des te meer effort het kost (lees geld) om dit te repareren. Wanneer je pech hebt ontdek je het euvel pas wanneer je al in productie bent of zelfs pas wanneer het product in de markt staat en kunnen hele zendingen worden teruggehaald en vervangen, en moet een re-design worden geïmplementeerd. Een kostbare operatie, die daarnaast ook nog reputatie kan opleveren met alle gevolgen van dien. Een organisatie is er dus bij gebaat om snel en efficiënt de functie(s) of onderdelen te vinden die een hoog risico op falen vertegenwoordigen. Maar, hoe doe je dat dan? En, waarom lukt het dan niet om medewerkers enthousiast te krijgen voor het uitvoeren van een FMEA?

Het toverwoord is “FOCUS”.

Focus verkrijg je door een FMEA degelijk voor te bereiden. Zaken zoals bijvoorbeeld een systeem decompositie, een boundary diagram en een risk maturity matrix dienen op voorhand met de betreffende disciplines voorbereid te worden. Dit is een kleine greep uit activiteiten die bedoeld zijn om te begrijpen uit welke functies het product bestaat en hoe deze samenhangen. Daarnaast is het ook belangrijk om te begrijpen hoe deze functies met de buitenwereld in contact staan.
De mate van “volwassenheid” van een functie of onderdeel is zeker niet onbelangrijk. Een onderdeel dat al jaren geproduceerd wordt en in de markt z’n werk doet zonder verlies van functionaliteit, heeft minder risico dan dat nieuwe feature of die nieuwe functionaliteit welke in de nieuwe generatie producten verwerkt moet worden. Dat is nieuw, daar is nog geen productiekennis van en het is onbekend hoe het zich in het veld gaat ontwikkelen. Al deze informatie helpt wel om FOCUS te krijgen op juist díe functionaliteit of dát onderdeel of een bepaalde interactie tussen deelsystemen of onderdelen dat een hoog risico vertegenwoordigt.

Dit is precies wat onze FMEA Facilitator training voor ogen heeft. Daar waar de meeste FMEA trainingen focus leggen op het invullen van het FMEA template, leggen wij juist de focus op een gedegen voorbereiding. Onze FMEA Facilitator training heeft als doel om op een gestructureerde manier en op een zo efficiënt mogelijke manier een FMEA voor te bereiden met alle disciplines.
De content van deze training ligt ook in lijn met de gezamenlijke FMEA norm die de AIAG en de VDA hebben opgetuigd en waarschijnlijk ergens in het najaar wordt gepubliceerd.

Ben je geïnteresseerd geraakt? Schrijf je dan in voor de eerstvolgende FMEA Facilitator Training.