Project omschrijving

“Innovatie maakt borstonderzoek minder pijnlijk”

SigmaScreening – een spin-off bedrijf van het Academisch Medisch Centrum te Amsterdam – ontwikkelde in 5 jaar tijd een nieuw systeem waarbij, naast kwaliteitsverbetering, het röntgenonderzoek naar borstkanker over het algemeen aanzienlijk minder pijnlijk is voor vrouwen. Het bedrijf ontving deze week een belangrijke certificering voor de EU en is inmiddels in gesprek met Nederlandse, Franse, Duitse, Engelse en Zwitserse ziekenhuizen. Tot nu toe hebben 2000 vrouwen in het AMC deze manier van borstonderzoek ondergaan en blijkt overtuigend dat de nieuwe aandrukplaat, ‘de Sensitive Sigma Paddle’, het gewenste effect heeft bereikt. SigmaScreening wil de innovatie zo spoedig mogelijk voor zoveel mogelijk vrouwen beschikbaar maken.

Angst voor pijn
Wereldwijd worden jaarlijks circa 150 miljoen ’röntgenonderzoeken’ (mammogrammen) van de borst gemaakt. Voor een goede röntgenfoto moet het borstweefsel vlakker worden gemaakt met een zogenoemde aandrukplaat. Veel vrouwen ervaren dit als (uiterst) pijnlijk. Vanwege deze pijn komt een aanzienlijk aantal vrouwen niet naar het onderzoek. (Schattingen in recent Brits onderzoek lopen op tot 20%, wereldwijd). Dit leidt tot minder vroegtijdige detectie en medische behandeling van tumoren waardoor de overlevingskansen dalen.

Borstonderzoek beter en eenvoudiger
SigmaScreening ontwikkelde een nieuwe aandrukplaat die op het bestaande mammografiesysteem wordt gezet. De innovatie is dat het systeem bij het aandrukken rekening houdt met de grootte van de borst en de stijfheid van het borstweefsel. Zo wordt voor elke individuele borst de kracht bepaald die nodig is voor een goede afbeelding. In de Sensitive Sigma Paddle zitten sensoren en een röntgen doorlaatbare-folie, waarmee de druk die op de borst wordt uitgeoefend, kan worden gemeten. Als de laborant de Sensitive Sigma Paddle op de borst laat zakken, geven led-lampjes dit aan. Het systeem zorgt ervoor dat er niet te veel druk wordt uitgeoefend, voorkomt daarmee onnodige pijn en maakt de procedure voorspelbaar. In dit ‘nieuwe systeem’ is het voor de laborant eenvoudiger om vast te stellen wanneer de samendrukking voldoende is.

Holland Innovative heeft SigmaScreening geholpen om aan te kunnen tonen dat deze innovatie aan de gestelde eisen van betrouwbaarheid voldoet.