Evert-Jan Donkelaar is kortgeleden toegevoegd als nieuw aan de directie van Holland Innovative. Als business manager gaat hij leidinggeven aan het kantoor in Eindhoven en is hij verantwoordelijk voor competentiemanagement, strategie en interne operaties. In dit artikel introducen we Evert-Jan, de man achter de manager en zijn visie op innovatie.

Evert-Jan Donkelaar heeft zijn gehele werkende leven gewijd aan innovatie in al zijn verschillende aspecten. Hij begon zijn carrière in 1985 als chemicus bij Philips Research. In 1990 kwam hij terecht bij Philips Displays Components, waar hij directiemanager voor R&D werd tot aan de sluiting in 2008. Daarna werkte hij voor Philips Lighting en Automotive Lighting, die in 2015 opgingen in de joint venture Lumileds.

Nieuwe mogelijkheden uitwerken

In de lente van 2020 maakte Evert-Jan de overstap naar Holland Innovative (HI). “Wat me aanspreekt bij HI is de diversiteit van projecten en de breedte van innovatie,” zegt hij. “Ik ben gecharmeerd van de vakgebieden waarin HI opereert, zoals reliability engineering en kwaliteitsverbetering en ook nieuwe stromingen zoals data science. Ik kijk ernaar uit om de nieuwe mogelijkheden daarvan samen met het team voor onze klanten boven tafel te krijgen en uit te werken.”

Via HI werkte Evert-Jan vorig jaar als Program Execution Manager voor Thermo Fisher Scientific aan de ontwikkeling van de nieuwste generatie electronenmicroscopen voor de life science markt. De microscopen hebben een belangrijke bijdrage geleverd aan onderzoek naar het gedrag van het Covid-19 eiwit, dat in Nature werd gepubliceerd.

Electrisch en autonoom rijden

Daarnaast gaat Evert-Jan onderzoeken hoe HI meer business kan opbouwen in de mobiliteitsbranche, waaronder automotive, infrastructuur en accumanagement. “Dat is echt een groeimarkt,” zegt hij. “Vanwege mijn achtergrond in automotive en mijn grote automotive netwerk is het ook een goede groeikans voor HI. Ik denk dat HI een goede bijdrage kan leveren aan innovaties in de automotive branche, bijvoorbeeld op gebied van elektrisch en autonoom rijden en ook de infrastructuur daaromheen met zijn embedded sensortechnologie en de uitdagingen op gebied van accubereik en levenscyclus ontwikkeling.”

Open innovatie

Evert-Jan gelooft sterk in het idee van open innovatie, oftewel het aangaan van samenwerkingsverbanden om doorbraken te realiseren. Van oudsher waren R&D afdelingen afgesloten van de buitenwereld, maar vandaag de dag vereist innovatie de vrije uitwisseling van ideeën. “Voor mij gaat samenwerking over bedrijfsgrenzen heen,” legt Evert-Jan uit. “Ik ben gemotiveerd om dat idee bij onze klanten te stimuleren en om zakenpartners en stakeholders bij elkaar te brengen voor nieuwe innovatieve ideeën en projecten. Door HI’s grote netwerk kunnen we dat soort spelers echt met elkaar verbinden en een bijdrage leveren aan open innovatie.”

Het verkennen van de automotive banche zal een uitdaging worden, zegt hij. “Mijn grootste uitdaging is te kijken welke rol we daar kunnen spelen, bijvoorbeeld met onze expertise in data science en reliability engineering. De automotive branche is redelijk conservatief wat betreft open innovatie. Dat is nu aan het veranderen, met name vanwege de druk op elektrisch en autonoom rijden. Nieuwe spelers zoals Tesla, Apple en Google laten zien dat het delen van kennis en algoritmen een goede zakelijke strategie kan zijn.”

De man achter de manager

Evert-Jan is getrouwd en heeft drie volwassen kinderen. Hij noemt zichzelf een echt familiemens en brengt de weekenden graag door met mijn gezin. Naast zijn passie voor innovatie en technologie mag hij graag tennissen, een sport die hij al meer dan 30 jaar beoefent. Sinds twee jaar speelt hij ook padel, een nieuwe sport die een combinatie is van tennis en squash.

Zijn andere passie is fotografie, waar hij op zijn 16e mee begon. “Vooral panoramafoto’s van landschappen,” zegt hij. “Als ik op zakenreizen een dag over heb, maak ik daar vaak een fotografiedag van. Zowel het creatieve aspect als het technische aspect spreken me aan, eigenlijk net zoals in mijn werkende leven.”

Contact

Contact Evert-Jan