Beste relaties, collega’s en vrienden,

Allereerst de beste wensen en een gezond en gezegend 2021!

Zo bij de start van het nieuwe jaar een kans om even terug te kijken maar vooral ook vooruit! 2020 was het jaar van Corona, van de epidemie, de digitale transitie, een periode die de hele wereld op zijn kop heeft gezet.

Het werken op afstand was de eerste 3 maanden voor iedereen even wennen, iedereen werd letterlijk uit zijn comfortzone gezet. Onze ervaringen vanuit deze zogenaamde ‘eerste golf’ hebben we gebruikt om in de ‘tweede golf’ verdere stappen te zetten. Voor trainingen kijken wij zelf nu naar de volgende stap ná 1,5 meter classroom en MOOC’s (Massive Open Online Courses). Met de Universiteit Tilburg, Mindlabs en enkele grote OEM’s kijken we naar de volgende stap in leren onder de werktitel: “Transition based innovation in learning”.

Hans Meeske

Ondertussen hebben we geleerd dat vanuit huis werken super efficiënt is. Een vergadering begint altijd op tijd en duurt over het algemeen korter. We moeten leren dat in deze transitie fouten maken mag, alle systemen en de snel opkomende nieuwe systemen werken niet altijd gelijk even goed en dat is geen probleem, we leren samen in een hoog tempo!

De super efficiënte werkdag heeft daarbij ook een keerzijde die ik niet onbenoemd wil laten. De grenzen van een werkdag zijn verdwenen, we kunnen de hele dag doorgaan zonder dat er een eind aan die werkdag is. Werken en privé gaan volledig in elkaar over. Wat dat met ons doet en hoe we daarmee omgaan moeten we leren. Veel collega’s gaan tegenwoordig in de middag een wandeling maken of even fietsen, afwisseling moeten we echt gaan plannen. Maar één ding staat vast, corona heeft een geweldige versnelling gegeven aan de digitalisering!

Het is bijzonder om te zien hoe snel de wereld verandert. Het lijkt erop dat elke transitie een sprong in veranderingen geeft, een soort mega-impulsen. Een transitie laat daarbij ook verschillende kanten zien. Het effect van de corona epidemie en het geforceerd niet meer mogen reizen heeft een direct effect op ons milieu. Door minder reizen, minder uitstoot, minder gebruik van onze aarde krijgen dieren en planten opeens weer kans en ruimte om zich te herstellen. Rivieren en water werden weer helder. Vissen kwamen weer in wateren waar ze de laatste 100 jaren niet meer gezien zijn. Luchten werden weer blauw, bergen die eerst niet meer te zien waren door de luchtvervuiling zijn opeens weer vanaf grote afstand te zien. Ik hoop dat deze transitie ons ook echt een bewustzijn geeft dat we anders met onze aarde moeten omgaan, dat we een concrete stap in duurzaamheid en circulariteit gaan maken. Niet omdat het moet, maar vanuit een overtuiging dat het anders kan, niet persé duurder, maar wel beter!

Heb je vragen, ideeën of suggesties? Alle feedback is van harte welkom.

We wensen iedereen heel veel succes, gezondheid en innovatie toe in 2021!

Hans Meeske

Neem contact op