BLOG: Welke Six Sigma opleiding past het beste bij mij?

Tijdens mijn wintersport werd er door iemand in mijn vriendengroep de vraag gesteld “Ik wil iets doen met Six Sigma of Lean Six Sigma of Design for Six Sigma. Welke van deze drie opleidingen kan ik het beste gaan volgen?”.

Deze vraag is niet zo 1-2-3 te beantwoorden, want dat is van verschillende factoren afhankelijk. Het maakt namelijk uit of je in een hightech of een logistieke omgeving werkt. Een hightech omgeving maakt veelal dat er complexe hoogstaande technische processen en producten ontwikkeld en gefabriceerd worden. Dat vergt nogal een behoorlijke nauwkeurigheid en precisie van alle samenwerkende systemen. Dientengevolge betekent dit ook dat de bijbehorende kennis over statistiek met onderwerpen van zeer hoog niveau dienen te zijn. Denk hierbij aan meetsysteem analyses, ontwerpen van experimenten en analyseren om de samenhang tussen factoren te kwantificeren, proces en product capabilities te berekenen en nog veel meer tools en technieken. Zijn dit herkenbare onderwerpen die je dagelijks tegenkomt, dan is onze 6 daagse Six Sigma of de 12 daagse Design for Six Sigma opleiding geschikt.

Het verschil tussen deze beide opleidingen zit ‘m in het ‘reactieve’ danwel ‘proactieve’ karakter. Onze Green Belt Six Sigma opleiding is gestoeld op de reactieve methodiek genaamd DMAIC (Define Measure Analyse Improve & Control). Je hebt een bestaand performance probleem dat je opgelost wilt zien. De Black Belt Design for Six Sigma opleiding is gestoeld op de ‘proactieve’ aanpak genaamd DIDOV (Define Identify Design Optimize & Verify). Er bestaat in feite alleen nog een geweldig nieuw idee in iemands hoofd dat volledig ontworpen dient te worden.

Ben je echter werkzaam met administratieve of logistieke processen bezig, waar voornamelijk doorlooptijd belangrijk is en waarvan er wel wat meer ‘flow’ in het proces zou mogen komen, dan is Lean Six Sigma een prima en voldoende dekkende aanpak. Deze aanpak legt meer focus op Lean aspecten, maar waarbij wel de structuur van Six Sigma geboden wordt. Met andere woorden, toch een project structuur, maar dan meer Lean georiënteerd.

Mocht je interesse gewekt zijn, maar zijn je vragen nog niet allemaal beantwoord, neem dan gerust contact op. Wij helpen je graag om de juiste keuze te maken in ons opleidingsaanbod.

Met vriendelijke groet,
Marcel Logger

 

2018-01-26T10:33:31+00:00
Beoordeling door klanten: 8.4/10 - 155 beoordelingen
X