Blog: Regelmatig krijg ik de vraag;

Regelmatig krijg ik de vraag: wat is het belangrijkste in het besturen van een Innovatie organisatie?

Veel zaken zijn van belang! Ik denk echter dat één van de belangrijkste het begrip “Heartbeat” is.

Heartbeat (of “Cadans” of “Takt”) komt uit het vakgebied Agile/Lean Product Development. Het staat daarnaast goed beschreven in het boek “De complete project manager” van mijn collega Roel Wessels.

Heartbeat in de projecten. De heartbeat van het project zijn de frequente, fysiek zichtbare test events in het product ontwikkel proces waar de volgende iteratie in werkende vorm gevalideerd wordt, liefst samen met de klant. Hét middel voor de project medewerkers om zich in hun planning op te richten en voor de Project Manager om de werkelijke voortgang te meten en te demonstreren aan de stakeholders.

Heartbeat in het updaten van de planning: na iedere test wordt de planning ge-update aan de hand van de resultaten van genoemde validatie test.

Heartbeat in de multi-project organisatie: een heartbeat van 3 maanden bijvoorbeeld om “rolling” de resource behoefte van de projecten te bepalen om daarmee de functionele organisatie in staat te stellen de projecten adequaat te bemannen.

Heartbeat op programma management niveau door twee wekelijkse stand van zaken meetings, liefst met demo’s, voor functionele managers en andere stakeholders.

Heartbeat op portfolio niveau door ieder jaar een “meer jaren planningsproces” uit te voeren met klanten en interne afdelingen als Marketing en Product Planning.

Kortom: “heartbeat” geeft structuur en een kapstok voor het uitvoeren van de bijbehorende activiteiten. Heartbeat is van levensbelang voor een Innovatie organisatie!

Vanuit een jarenlange ervaring in project en programma management mag ik mijn kennis nu in zowel strategische projecten als trainingen en workshops delen met klanten van Holland Innovative.

Op 21 juni staat de One-day workshop: “Managing the Innovation Factory” gepland. Ook hierin komt het fenomeen Heartbeat uitgebreid aan de orde.

Benieuwd wat Heartbeat voor uw organisatie kan betekenen? Heeft u behoefte aan een vrijblijvend gesprek? Of wilt u zich gelijk inschrijven?

Graag hoor ik van u!

Groeten,

Bert van Appeven

2017-08-25T12:23:52+00:00
Beoordeling door klanten: 8.4/10 - 155 beoordelingen
X