Master Black Belt Six Sigma2016-11-29T11:16:51+00:00

Master Black Belt Six Sigma

Procesverbetering, -beheersing en -ontwerp zijn cruciale functies voor de prestatie van een organisatie. Master Black Belts (MBB’s) spelen een sleutelrol in het vormgeven van deze functies. MBB’s coachen Black Belts en Green Belts in hun ontwikkeling, geven trainingen op Green Belt en misschien Black Belt niveau, en zijn belangrijke voortrekkers in een (Lean) Six Sigma programma. Deze masterclass geeft deelnemers bagage om aan deze taken succesvol invulling te geven.

lean_six_sigma_opleiding_ABS_UvAMBB’s zijn een bron van kennis en ervaring: procesverbetering is een complex vak, en MBB’s zijn de experts binnen hun organisatie op dit terrein; zij kennen zelfs de meer geavanceerde methoden en technieken uit de Lean Six Sigma toolbox, en zij helpen best practices te identificeren en te standaardiseren.

MBB’s faciliteren de ontwikkeling van andere professionals tot Green Belt of Black Belt: zij geven training, coachen Green – en Black Belts, en ontwikkelen nieuwe sjablonen en modellen. MBB’s bewaken de hoge standaards van Lean Six Sigma: zij reviewen projecten, zijn betrokken bij de selectie van Green – en Black Belts, en bij de selectie van projecten. MBB’s zijn een rolmodel: zij stralen hun passie en overtuiging voor gestructureerd verbeteren uit, volgens de principes van Lean Six Sigma. Het veranderen van een organisatie door middel van een Lean Six Sigma programma creëert een complexe dynamiek tussen allerlei spelers in de organisatie; MBB’s geven sturing aan dit proces.

De masterclass biedt een intensief programma rond drie thema’s. Ten eerste gaan we dieper in op het wetenschappelijke vakgebied achter Lean en Six Sigma: operations- en procesmanagement. Ten tweede bespreken we aan de hand van concrete voorbeelden typische uitdagingen in het begeleiden van Green – en Black Belts en het reviewen van projecten. En ten derde bestuderen we hoe de elementen van een Lean Six Sigma programma samen een instrumentarium vormen voor het veranderen van een organisatie. In de avondsessies bespreken we moeilijke situaties die deelnemers tegenkomen in training, projectbegeleiding, of projecten zelf.

Problem Solving Techniques
Bij Problem Solving gaat het om een proces waarbij er een zekere spreiding zit op een bepaalde outputparameter, waardoor een aantal exemplaren niet aan de vooropgestelde specificaties voldoen. De Shainin methode gaat ervan uit dat er één enkele oorzaak is voor dat probleem (of tenminste dat één bepaalde oorzaak de doorslag geeft) en heeft als doel om die oorzaak te vinden én te begrijpen. Hierdoor ligt de technische oplossing meestal voor de hand.
Tijdens de eendaagse Workshop Root Cause Analysis zal een stuk awareness gekweekt worden om met behulp van de Shainin methodiek problemen op te lossen. Hierdoor begrijpen de deelnemers wanneer ze deze methodiek in hun werkomgeving moeten toepassen. De trainer voor dit gedeelte is Dr. Ko Dousma, Senior specialist bij Holland
Innovative (partner van IBIS UvA sinds vele jaren).

Project-reviews
De project-reviews zijn een zeer belangrijk instrument voor de MBB om het Lean Six Sigma initiatief en de persoonlijke ontwikkeling van Green – en Black Belts te sturen. We bekijken een aantal praktische situaties op video, en bespreken bij elke situatie: Wat is hier aan de hand? En welke interventie lijkt productief? Onder meer deze situaties passeren de revue:
• Hoe leg je de vinger op de wonde als een project maar niet vooruit komt of als een projectleider worstelt?
• Hoe haal je individuen over om te experimenteren met nieuw gedrag buiten hun comfort-zone?
• Hoe pak je ‘heilige huisjes’ aan?
• Wanneer rem je een projectleider af, en wanneer laat je hem even doorpakken?
• En daarnaast allerlei manieren waarop individuen en groepen proberen het Lean Six Sigma initiatief ‘kalt te stellen’. Over de ‘kleine-visjes-trap’, commitment in woord maar niet in daad, het verkennen van de grenzen, geen eigenaarschap nemen, en rollen niet erkennen.

Lean Manufacturing en Supply Chain Management
Het raamwerk voor procesverbetering is het vak operations management. We leren over processen voor hoge of lage volumes, en met veel of weinig variëteit in de geleverde dienst. Over processen met een hoge of juist geringe mate van participatie van de klant. Over processen die te maken hebben met een goed of een slecht voorspelbare vraag. Over strategische keuzes en prestatie-doelen voor processen. Hoe speel je in op fluctuaties in vraag, en hoe moet je je capaciteit plannen? Hoe houd je doorlooptijden en wachttijden kort? De deelnemers maken met deze onderwerpen kennis via diverse workshops. We gaan dit onderdeel onder begeleiding van Dr. Thom Luijben doen. Thom heeft via IBIS UvA een MBB traject gevolgd, heeft bij Post NL Lean Six Sigma uitgerold en is sinds kort zelfstandig adviseur.

Procesontwerp en Design for Lean Six Sigma
Over de IDOV-roadmap van Design for Lean Six Sigma (DfLSS). Over het maken van een programma van eisen, en een mijlpalen-structuur voor procesontwerp. De taal van processen: over value-stream mapping en process analytics.
Over de layout van een proces: wat zijn job-shop en flow-shop processen, en wanneer zijn ze geschikt? Waarom en hoe moet ik taken standaardiseren? Hoe moet ik taken verdelen? Dit onderdeel wordt ook verzorgd door senior experts van Holland Innovative (Dr. Henk van Haren / Dr. Joost van der Heijden).

Hoe organiseer je een Lean Six Sigma programma in een organisatie?
Het is belangrijk om goed uit te kunnen leggen wat de praktische waarde is van een groot initiatief als Lean Six Sigma. Aan de hand van de wetenschappelijke literatuur over dat onderwerp, bespreken we enkele typische elementen van een uitrol van Lean Six Sigma programma’s. We zijn blij voor dit onderdeel een beroep te mogen doen op de expert op dit gebied: Prof.dr. Hans Strikwerda.

big_ibis-uva-cf8d6447e7acf8037598926533ab943fDeze opleiding wordt verzorgd in samenwerking met het
Instituut Bedrijfskundige Industriële Statistiek verbonden aan de Universiteit van Amsterdam. IBIS UvA is hét Six Sigma instituut in Nederland. De Master Black Belt certificering wordt verzorgd door de IBIS Universiteit van Amsterdam.

In tegenstelling tot de graden Green Belt en Black Belt, kent de Universiteit van Amsterdam geen certificering tot MBB. IBIS UvA gaat in sommige gevallen over tot certificering van personen tot MBB. Een op maat gemaakt traject wordt met de kandidaat afgestemd. De vereisten om in aanmerking te komen voor certificering tot MBB bevatten in ieder geval deze elementen:

1. De kandidaat is gecertificeerd tot (Lean) Six Sigma Black Belt door de Universiteit van Amsterdam. Dat impliceert dat de kandidaat is geslaagd voor het theorie-examen en twee als voldoende beoordeelde projecten heeft ingediend.

2. De kandidaat heeft twee aanvullende en substantiële projecten ingediend.

3. De kandidaat heeft ervaring in het begeleiden en reviewen van Lean Six Sigma projecten.

4. De kandidaat heeft een bijdrage geleverd aan de Lean Six Sigma gemeenschap, bijvoorbeeld door een presentatie of artikel.

5. De kandidaat heeft ervaring als docent in de Lean Six Sigma opleidingen.

6. De kandidaat beschikt over voldoende theoretische kennis.

Personen die hun MBB certificaat willen behalen, moeten van tevoren contact opnemen met de examencommissie om een persoonlijk traject af te spreken. De examencommissie behoudt zich het recht voor om kandidaten die zij ongeschikt acht niet toe te laten tot een traject tot MBB certificering.

_MG_1828

Henk van Haren – Holland Innovative

Cursusduur en aantal deelnemers:
3 blokken van 2 dagen van 9.00 tot 18.00 uur.

Docenten:
Docenten van deze training zijn Prof. Dr. Ronald Does (Directeur IBIS Universiteit van Amsterdam), Dr. Ko Dousma (Master Black Belt bij Holland Innovative), Ir. Joost van der Heijden (Master Black Belt bij Holland Innovative), Ing. Henk van Haren (Master Black Belt bij Holland Innovative), Dr. Thom Luijben (Directeur Poka Yoke Solutions) en Prof. Dr. Hans Strikwerda (Professor bij Universiteit van Amsterdam).

Locatie en kosten:
Heemskerk: Marquettelaan 34 (Château Marquette)
De kosten bedragen €5.175 (excl. BTW) per deelnemer. Inbegrepen zijn de 6 trainingsdagen, uitgebreid cursusmateriaal, dagelijkse lunch en drank. Niet inbegrepen zijn de kosten voor het optionele theoretisch examen, overige projectbegeleiding en certificeringskosten door de IBIS Universiteit van Amsterdam.

Kasteel-Marquette

Locatie Heemskerk

Data:
Op aanvraag

Vragen?
Heeft u een vraag over een van onze opleidingen?
Wilt u graag de mogelijkheden bespreken? Neem contact met ons op voor vrijblijvend advies over de mogelijkheden.
T: +31 (0)40 851 4611
E: academy@holland-innovative.nl

Meer Informatie
Beoordeling door klanten: 8.4/10 - 155 beoordelingen
X